CSDR, CNSLR - Fratia, CARTEL ALFA impreuna cu LO NORWAY

organizeaza in 07 aprilie 2011 conferinta de inchidere a proiectului

“Întărirea capacităţii de organizare şi funcţionare a Comitetelor de Sănătate şi Securitate în Muncă din România prin eficientizarea activităţii membrilor  acestora’’

Inscrierea se poate face in limita locurilor disponibile pana in 28 martie 2011 prin e-mail, telefon sau fax, persoana de contact: Oana Marin tel/fax 021 310 20 80, e-mail oana.marin08@gmail.com.

Mentionam ca se pot inscrie doar persoanele care au fost implicate in procesul de formare desfasurat de-a lungul proiectului.

Confederatiile Patronale si Confederatiile Sindicale, ingrijorate de cresterea numarului accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale, au decis in cursul zilei ieri, 28.04.2010, Ziua Internationala pentru Sanatate si Securitate la locul de munca si Ziua Comemorarii victimelor accidentelor de munca si ale bolilor profesionale, sa lanseze si sa propuna spre dezbatere atat Guvernului cat si tuturor celor interesati in a avea un instrument util la indemana, PROIECTUL STRATEGIEI NATIONALE IN DOMENIUL SSM. 

Proiectul are ca obiective PREVENIREA accidentelor de munca si a bolilor profesionale. In acest scop au fost propuse 5 coordonate strategice care vizeaza reformarea intregului dispozitiv national de prevenire a riscurilor profesionale:

1.      Abordarea unei POLITICI DE SSM

2.       Reformarea sistemului educational si de formare profesionala in materie de SSM (imbunatatirea OG 129/ 2000 republicata)

3.       Amendarea si reformarea sistemului de asigurare la accidentele de munca si boli profesionale, atribuindu-i acestuia adevaratul caracter proactiv al asigurarii si dandu-i totodata eficienta ceruta de societate prin gestionarea acestuia de catre o structura privata (amendarea Legii 346/2002 privind asigurarea la accidente de munca si boli profesionale)

4.       Revitalizarea Inspectiei Muncii astfel incat aceasta sa poata ideplini obiectivele strategice pentru care a fost infiintata.

5.       Crearea cadrului organizatoric necesar pentru cresterea rolului serviciilor externe de prevenire si protectie in sprijinirea intreprinderilor (in special mici si mijlocii) pentru a integra prevenirea riscurilor profesionale in gestiunea economica a acestora prin amendarea legii SSM 319/2006.

Ca urmare a studierii datelor statistice s-a constatat faptul ca situatia cu privire la accidentele de munca si bolile profesionale devine ingrijoratoare si afecteaza dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

 

2004

2005

2006

2007

2008

Nr. Total accidente de munca din care:

5696

5031

5017

4866

4539

·  Accidentati mortal

432

531

422

474

419

·   Indice de gravitate %

57,2

50,4

53,4

50,8

48,0

·  Durata medie (zile) de incapacitate

66,5

68,9

67,8

71,2

69,8

·  Frecventa %

0,07

0,09

0,09

0,08

0,07

Boli profesionale

Anii

Numarul de cazuri noi

Incidenta la 100.000 lucratori expusi

2006

910

51,22

2007

1353

73,9

2008

1286

72,5

 

Pentru anul 2009 au fost inregistrate un total de 3.476 de accidente din care 276 au fost mortale.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, OBIECTIVUL DE BAZA al politicii de securitate si sanatate in munca trebuie sa constea in respectarea de catre angajatori si lucratori a cerintelor Codului Muncii si sustinerea de catre guvern a unui astfel de proces prin aplicarea masurilor de consultare si supraveghere in scopul asigurarii conditiilor decente de munca.


 

 

 

28 aprilie -  Ziua mondiala a sanatatii si securitatii in munca

 

Cu scopul de a marca aceasta zi deosebit de importanta la nivel european, Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) a lansat noua sa campanie "Locuri de munca sanatoase" pe 2010/11, care promoveaza securitatea lucrarilor de mentenanta in intreaga Europa.

Campania se axeaza pe sporirea gradului de sensibilizare cu privire la riscurile asociate activitatilor de mentenanta, promovarea bunelor practici si sprijinirea politicilor, activitatilor si initiativelor UE si ale statelor membre in acest domeniu. De asemenea, campania evidentiaza importanta mentenantei (a fabricilor, echipamentelor, utilajelor si locurilor de munca) pentru a elimina pericolele de la locul de munca si pentru a asigura conditii de munca mai sigure si mai sanatoase in locurile de munca din intreaga Europa. Obiectivul final, desigur, este de a ajuta la reducerea numarului de persoane care sufera vatamari sau se imbolnavesc ca urmare a unor lucrari de mentenanta inadecvate sau a lipsei lucrarilor de mentenanta, atat in prezent, cat si in viitor.

In unele tari europene, pana la 20% din totalul accidentelor de la locul de munca au legatura cu lucrarile de mentenanta, iar intr-un numar de sectoare mai mult de jumatate din totalul accidentelor sunt asociate lucrarilor de mentenanta.

Mentenanta este esentiala pentru a preveni riscurile de la locul de munca, dar este in sine o activitate cu risc ridicat pentru lucratorii care o desfasoara. Se estimeaza ca, in Europa, 10-15% din accidentele mortale de la locul de munca pot fi puse pe seama operatiunilor de mentenanta. Prin urmare, este esential ca lucrarile de mentenanta sa se desfasoare in mod corect, tinand cont de securitatea si sanatatea lucratorilor.

Campania „Locuri de munca sanatoase” pe 2010-2011, care este coordonata de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca si partenerii acesteia din cele 27 de state membre ale UE si din afara Uniunii, sprijina o mare varietate de activitati la nivel national si european care promoveaza securitatea lucrarilor de mentenanta. Campania se bucura de sustinerea presedintiilor UE ale Spaniei si Belgiei in 2010 si ale Ungariei si Poloniei in 2011, a Parlamentului European si a Comisiei Europene, precum si a partenerilor sociali europeni.

In cei doi ani ai campaniei, numeroase evenimente si activitati vor fi organizate in cadrul statelor membre. Una dintre activitatile principale de sustinere a campaniei o constituie premiile europene pentru bune practici care sunt organizate special pentru a identifica exemple de bune practici legate de securitatea lucrarilor de mentenanta.

Alte evenimente importante ale campaniei includ doua saptamani europene pentru sanatate si securitate in munca, in octombrie 2010 si octombrie 2011. Saptamanile europene, care se desfasoara incepand cu anul 2000, sunt evenimente anuale care promoveaza imbunatatirea securitatii si sanatatii la locul de munca.

(sursa: http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_20024/Campanie-UE-pentru-Locuri-de-munca-sanatoase.html)

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati Ghidul Campaniei postat pe platforma on-line a site-ului nostru.

 

 

 

 

 

Prima serie de seminarii de formare din cadrul proiectul este adresata membrilor Comitetelor de Sanatate si Securitate, reprezentanti atat ai managementului, cat si ai lucratorilor, si s-a desfasurat incepand cu luna noiembrie 2009, ultimul seminar fiind stabilit sa se desfasoare la Mahmudia, in luna aprilie 2010.

Aceasta categorie cuprinde un numar total de 5 seminarii care au reunit pana in prezent 111 de participanti din sectore economice diferite, precum: industria alimentara,  metalurgie, industria cimentului si a materialelor de constructii, industria energetica, industria mineritului, sectorul sanatatii, s.a. 

In cadrul acestor seminarii au fost prezentate si dezbatute documente informative cu privire la:

·        legislatia in vigoare din domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca,

·         organizarea, functionarea si responsabilitatile comitetului de sanatate si securitate in munca,

·        metode de comunicare atat in interiorul CSSM cat si intre aceasta structura si organizatie,

·        metode de identificare, evaluare si solutioanare a riscurilor la locul de munca;

·        instructiuni de folosire a web site-ului proiectului www.comitetessm.ro

Deasemenea, fiecare sesiune de formare a avut si un continut practic in care participantii au fost impartiti in grupuri de lucru si au realizat diverse exercitii, pornind de la teoria care a fost predata pe parcursul seminarului. La finalul seminarului, formatorii au dat si o tema pentru acasa, teme care urmeaza a fi evaluate si dezbatute pe forum in cadrul tutoriatelor on-line, sustinute de echipa de proiect si formatori.

 

 

 

LANSARE FORUM!

 

Ne face o deosebita placere sa va informam ca incepand cu data de 08.03.2010  forumul si platforma on-line au devenit functionale. Aceste doua instrumente vor sta la baza stabilirii si dezvoltarii unui punti de comunicare eficiente si continue, precum si pentru crearea unei comunitati virtuale interesata de SSM intre participantii la seminarii si echipa proiectului (coordonatorii confederali, formatori, coordoantor centru resurse si informatii).

In cadrul forumului se vor desfasura sesiunile de tutoriat, care vor fi gazduite de site-ul www.comitetessm.ro/forum si moderate de catre formatorii desemnati ai confederatiilor romane partenere in proiect. In cadrul tutoriatelor vor fi abordate subiecte de interes general cu privire la noutatile din domeniul SSM, precum si de interes specific plecand de la temele realizate de participantilor in urma seminariilor.

Forumul presupune activtiati pe termen lung si se adreseaza atat persoanelor implicate in proiect, cat si publicului larg care doreste sa cunoasca mai multe informatii din domeniu SSM. Accesul se face in baza inscrierii dumnevoastra conform regulamentul postat.  Forumul ofera posibilitatea de a adresa intrebari despre SSM direct catre specialisti, care vor incerca sa revina cu un raspuns prompt ori de cate ori esteposibil.

 

 

Proiectul pilot dintre Confederaţia Norvegiană a Sindicatelor (LO) şi trei mari organizaţii sindicale din România (Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Cartfel Alfa şi CNSLR Frăţia) a fost lansat oficial luni, 15 iunie a.c.16.06.2009

Este primul proiect în parteneriat pe care LO îl derulează în Europa de Est şi face parte din proiectele finanţate prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare (www.norwaygrants.org). Proiectul va viza creşterea eficienţei Comisiilor pentru Sănătate şi Securitate in Munca din cadrul companiilor româneşti prin instruirea reprezentanţilor muncitorilor şi prin dezvoltarea dialogului social dintre angajatori şi sindicate. Scopul principal al proiectului este sporirea capacităţilor de înţelegere ale angajatorilor cu privire la importanţa prevenirii accidentelor şi bolilor profesionale.

Pornind de la principiul că un bun climat de muncă este asigurat de condiţii sporite de siguranţă şi sănătate, părţile implicate în proiect vor organiza cursuri, training-uri adresate Comisiilor pentru Sănătate şi Securitate in Munca şi membrilor de sindicat, astfel încât rezultatele măsurabile să fie îmbunătăţirea dialogului dintre conducerea companiilor şi muncitori cu privire la importanţa asigurării sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă, sporirea conştientizării importanţei prevenirii accidentelor, precum şi înfiinţarea unui Centru de Resurse şi Informare dedicat membrilor de sindicat.

În faţa unei numeroase asistenţe, alcătuită din reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai unor instituţiilor din România – Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Parlamentul României, Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale – au luat cuvântul dl. Roar Flåthen, preşedinte al Confederaţiei Norvegiene a Sindicatelor (LO), Iacob Baciu, preşedinte al CSDR, Octavian Luca, din partea Cartel Alfa şi Corneliu Constantinoaia, Secretar Confederal CNSLR Frația. E.S. Øystein Hovkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, de asemenea prezent la lansare, a subliniat importanţa proiectului de faţă: “Acesta este un proiect pilot al celei mai mari confederaţii sindicale din Norvegia, (LO), care intră într-un parteneriat cu organizaţii omoloage din România în vederea îmbunătăţirii sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă. Proiectul este primul de acest gen pe care LO îl derulează în statele recent intrate în UE şi va facilita sindicatelor din România accesul la modalităţi de promovare a importanţei asigurării sănătăţii şi siguranţei condiţiilor de muncă prin organizarea de cursuri şi seminarii în Norvegia şi în România”.

Sursa: http://www2.norvegia.ro